צו הורות פסיקתי מאפשר לבן זוג להירשם כהורה של ילדו הביולוגי של בן זוגו. הצו ניתן בבית המשפט לענייני משפחה מבלי הצורך להיזקק להליך אימוץ מורכב האורך זמן רב.
הצו מאפשר למבקש לקבלו, להירשם כהורה של הקטין אף שאין לו כל זיקה גנטית אליו, זאת במקרה בו בני הזוג (או בנות הזוג) מבקשים לגדל את הקטין יחדיו, כזוג הורים לכל דבר ועניין, תוך השוואת זכויותיהם וחובותיהם בתא המשפחתי, ומבלי להבחין בהורותו הביולוגית של האחד לעומת ההורות בפועל של השני וכמובן כאשר הדבר הוא לטובת הקטין.
הצו יכול להינתן לבן זוג מאותו מין של ההורה הביולוגי של הילד ככל שהוא עומד בתנאים שגובשו ע"פ עמדת היועמ"ש ונתקבלו ע"י בתי המשפט במספר פסקי דין מנחים שניתנו בנדון :
- הצו יכול להינתן לגבר ביחס לקטין שהוא בנו הביולוגי של בן זוגו, זאת בד"כ במקרים של פונדקאות שנעשתה בחו"ל או שהוא יכול להינתן לאישה ביחס לקטין שהוא בנה הביולוגי של בת זוגה, זאת במקרים בהם הקטין נולד מתרומת זרע אנונימית.
- ההורה הביולוגי השני של הקטין אינו בין החיים או שהוא אינו ידוע (תרומת זרע אנונימית) או שנותק הקשר בינו ובין הקטין.
- ההורה הביולוגי ובן הזוג מנהלים קשר זוגי יציב הכולל מגורים משותפים וניהול משק בית משותף.
- הקטין נולד למערכת יחסים קיימת, ולא לתוך זוגיות שנרקמה לאחר הלידה, שאז צריך להיזקק להליך אימוץ.
במקרים מסוימים ניתן לקבל את הצו גם אם בני הזוג לא עומדים בכל התנאים הדרושים במלואם, ובעניין זה יש להיוועץ עם עו"ד מנוסה בתחום.
מוטב להזדרז בהגשת הבקשה למתן צו הורות פסיקתי לביהמ"ש, כך יגבר הסיכוי כי הצו יינתן ללא צורך בעריכת תסקיר של עובד סוציאלי. בהתאם, יגבר הסיכוי כי הצו יחול רטרואקטיבית נכון ליום הלידה, דבר הטומן בחובו משמעות כלכלית גדולה.
לצורך הגשת בקשה למתן צו הורות פסיקתי, ניתן לפנות לעו"ד עיינה אונגר לטין שהיא בעלת וותק של 23 שנים בתחום דיני המשפחה בישראל.