1. "מי שמחתים את אשתו על הסכם ממון – לא אוהב אותה, ומי שלא מחתים אותה – אוהב אותה יותר מידי…"
האמרה הזו אולי נשמעת כבדיחה לא מוצלחת, אך לעיתים עשויה לשקף את מציאות החיים ונכונה כמובן גם במקרה ההפוך, כאשר מדובר באישה בעלת אמצעים ונכסים אשר נצברו לזכותה טרם תקופת הנישואין – אזי מוטב כי תערוך הסכם ממון אשר ימנע מחלוקות חריפות עתידיות במקרה של פירוד.
הסכם ממון אשר נערך ע"י פרקליט מנוסה נועד כדי להסדיר מראש את מערכת היחסים הרכושית והפיננסית למקרה של פירוד.
מכאן כי הסכם כזה עשוי לחסוך לצדדים התדיינות משפטית קשה וסבוכה בענייני הרכוש במקרה של הליך גירושין.
אף פעם לא מאוחר – הסכם ממון יכול להיכרת גם בתוך תקופת הנישואין.
2. נגעת – נסעת .. לא לנקוט אף צעד בטרם קבלת ייעוץ משפטי !
כבר אמרו חכמינו כי אלף גאונים לא יוציאו מטבע שטיפש אחד זרק .. הדבר נכון גם בהליך הגירושין. בטרם תנקטו צעד כלשהו כנגד בן זוגכם, מומלץ מאוד לפנות לייעוץ משפטי מוסמך ויסודי. לעיתים קרובות צעד פזיז הנראה לכם צודק וסביר בנסיבות העניין, עלול להתברר מאוחר יותר כמקח טעות אשר עשוי לחרוץ את גורלו של ההליך המשפטי בהמשך הדרך.
כל מקרה לגופו – טוב יהיה אם דודה שושי אשר התגרשה מדוד יעקב בשנת 1986 תחסוך מכם את עצותיה, אשר עשויות להתברר כעצות אחיתופל..
3. הליך הגירושין בישראל מטבעו מורכב ביותר ולו בשל בעובדה כי הוא קשור בעבותות עבים גם לדין האזרחי הנדון בבתי המשפט לענייני משפחה וגם לדין הדתי הנדון בבתי הדין הרבניים.
המדובר בתחום עיסוק הדורש טיפול מקצועי ביותר אשר יסייע לכם להגיע אל התוצאה הרצויה בדרך הקצרה ביותר עם עוגמת הנפש המועטה ביותר. בל נשכח כי הצדדים המצויים בהליך גירושין חווים בד"כ גם טלטלה רגשית קשה, ועו"ד מקצועי קשוב ואף רגיש רחמנא ליצלן.. עשוי בהחלט גם להקל במשהו את התחושות הקשות הללו.
4. גבר לביה"ד הרבני – אישה לביהמ"ש לענייני משפחה ..??
ובכן לא תמיד כך הם פני הדברים ולעתים מצבה המשפטי של האישה יהא דווקא טוב יותר בביה"ד הרבני כמו גם מקרים בהם מצבו המשפטי של הגבר יהא עדיף דווקא בביהמ"ש לענייני משפחה. שוב, כל מקרה לגופו וכל עניין ונסיבותיו ! ועל כן מוטב לפנות לעו"ד מקצועי העוסק בתחום המעמד האישי אשר ידע לכלכל עבורכם את צעדיכם.
5. סייג לחכמה שתיקה !
הקפידו לשמור על חשאיות, במיוחד בטרם פניתם לייעוץ משפטי. סביר להניח כי לא תצטערו על דברים שלא אמרתם, אך דברים שכן נאמרו על ידכם עלולים לשמש נגדכם ולהזיק לכם מאוד.
הימנעו מלספר על כוונתכם לפתוח בהליך הגירושין וגם לאחר שהחל ההליך מוטב שלא להכביר במילים מיותרות, בייחוד בשיחותיכם עם בן הזוג, אשר יתכן ומקליט אתכם ללא ידיעתכם.
6. ידע זה כוח וניירת לא לשכוח !
החלו באיסוף מסמכים מכול הסוגים והמינים העשויים להעיד על מצבכם הכלכלי ומצבו הכלכלי של בן הזוג. כל נייר כלשהו בא בחשבון באם הוא עשוי ללמד על רכוש, זכויות פיננסיות כאלו ואחרות לרבות : חשבונות בנק, קופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים, קרנות פנסיה, תלושי שכר, אישור על המצאות כספות, נסחי טאבו, ניירות ערך ועוד..
הצטיידו גם באסמכתאות וקבלות על תשלומים שונים אשר יכולים ללמד על רמת החיים של המשפחה כולה כדוגמת : ארנונה, חשמל, מים, כבלים, תקשורת, תדפיסי אשראי, חשבוניות בגין רכישות שונות אשר התבצעו שלא באמצעות כרטיס אשראי עבור ביגוד והנעלה, מוצרי פארם ועוד .
7. בלי אלימות !
בנוסף לעובדה כי נטילת החוק לידיים אינה חוקית ואינה מוסרית אזי היא עלולה להזיק מאוד למצבו המשפטי של הצד שינקוט בה. הדבר נכון בעיקר לגבי גברים אשר עשויים למצוא עצמם מורחקים מביתם, לאחר שנגררו לפרובוקציה כלשהי מצד האישה ובכך שיחקו לידיה להשיג את מבוקשה.
8. מתגרשים מבן הזוג ולא מהילדים .. הקפידו להרחיק את הילדים מן הסכסוך ככל האפשר.
הסתת הילדים כנגד בן הזוג עשויה להיות מפתה למדי וגם קלה לביצוע, בייחוד כאשר אחד הצדדים מרגיש נבגד או כי נעשה לו עוול כבד, אך התוצאה עלולה להיות קשה ביותר כאשר בלאוו הכי הילדים הם הנפגעים העיקריים מהליך הגירושין.
9. הסכם גירושין – הדרך הנוחה והקלה לפירוק התא המשפחתי..
אמנם גירושין זה לא "פיקניק".. אבל הגעה להסכם גירושין כולל והוגן עשויה להתברר כרע במיעוטו מבין הדרכים האחרות העומדות על הפרק ובמיוחד על פני מיצוי ההליך המשפטי. הסכם גירושין צריך לכלול את כל העניינים אשר עומדים במחלוקת בין הצדדים כגון : רכוש, משמורת, הסדרי ראייה ותשלום מזונות. תוקפו של ההסכם כפוף לאישור משפטי, בביהמ"ש לענייני משפחה או בביה"ד הרבני האזורי. הסכם גירושין נחשב לכלי יעיל כאשר יש הידברות טובה בין הצדדים.
10 .ערנות מונעת אסון (כלכלי..) !
תמיד טוב ונכון להיות עם אצבע על הדופק בכל הקשור למצב הפיננסי, יתרות חשבון הבנק, חסכונות וכו'.. הדבר נכון שבעתיים כאשר כבר החל הליך הגירושין או כשכבר גיליתם לבן הזוג אודות כוונתכם להיפרד. אם ישנו חשש קל שבקלים מצידכם כי בן הזוג עשוי לנקוט בצעד חד צדדי כמו משיכת כספים גדולה מהחשבון המשותף או מחיסכון כלשהו אזי מוטב לפנות לבנק מבעוד מועד ולהתנות ביצוע כל פעולה משמעותית בחשבון בהסכמה משותפת של שניכם. כך תימנעו מהסתבכות עתידית מיותרת. זכרו כי חוב בחשבון משותף חל על שני בני הזוג !